Na ile sposobow mozna wybrac 10pilek sposrod 3kolorowych nieograniczonych
meny: Na ile sposobow mozna wybrac 10 pilek sposrod nieograniczonej liczby niebieskich, czerwonych i
zielonych jesli chcemy otrzymac co najwyzej piec czerwonych i co najwyzej 3 zileone pilki?
Po wypisaniu wszystkich mozliwosci wychodzi mi 24, ale nie potrafie do tego dojsc w zaden
sposob kombinatorycznie ani algebraicznie. Czy ktos potrafilby sluzyc pomoca?
21 cze 21:51
wredulus_pospolitus:
czerwone w zakresie 0 − 5 (6 możliwości)
zielone w zakresie 0 − 3 (4 możliwości)
niebieskie − uzupełniają do 10 sztuk (brak górnej granicy)
stąd 6*4 = 24 możliwości
21 cze 22:40
Mila:
Z zastosowaniem kombinacji z powtórzeniami.
x
1+x
2+x
3=10
Liczba rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych= liczba wszystkich możliwych wyborów
2)
x
1− liczba czerwonych : 0 lub1 lub 2 lub 3 lub 4 lub 5
A
c' −zdarzenie przeciwne: x
1≥6 −wybierzemy więcej niż 5 piłek czerwonych
x
1+x
2+x
3=10−6
3) A
z'−zdarzenie przeciwne: x
1≥4− wybierzemy więcej niż 3 piłki zielone
x
1+x
2+x
3=10−4
A
c'∩A
z':
x
1+x
2+x
3=10−6−4
x
1+x
2+x
3=0
|A
c'∪A
z'|=|A
c'|+|A
z'|−|A
c'∩A
z'|=15+28−1=42
66−42=24
21 cze 23:27
Mila:
Można z funkcjami tworzącymi.
21 cze 23:32