ekstrema funkcji
BlondynkaMatematyczna: Wyznacz przedziały monotonicznosci oraz ekstrema lokalne funkcji.
D= R \ {−2,2}
| | 2x2−8x+8 | |
pochodna wyszła mi |
| |
| | (x2−4)2 | |
potem przyrównałam do zera i wyszło mi
2x
2−8x+8=0
czyli x=2
I co mi z tego wynika
21 cze 19:29
ite: | 2(x−2)2 | |
| =0 i x≠2 więc f.pochodna przyjmuje tylko wartości dodatnie. |
| (x2−4)2 | |
Ale spróbuj może najpierw uprościć zapis f(x) i dopiero analizować, będzie prościej.
21 cze 19:45
BlondynkaMatematyczna: A co z przebiegiem monotonicznosci?
21 cze 20:02
BlondynkaMatematyczna: *przedziałami
21 cze 20:06
ite: f.pochodna przyjmuje tylko wartości dodatnie → funkcja jest rosnąca w całej dziedzinie (czyli w
każdym z przedziałów)
21 cze 20:06
ite: ale prościej jest zapisać
| | x2−2x | | x(x−2) | | x | | x+2−2 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | x2−4 | | (x+2)(x−2) | | x+2 | | x+2 | |
| | x+2 | | −2 | | −2 | |
= |
| + |
| =1+ |
| |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
D= R \ {−2,2}
a to już znajoma f.homograficzna bez jednego punktu i znany przebieg zmienności tej funkcji
21 cze 20:14
BlondynkaMatematyczna: Dzięki bardzo
21 cze 20:23
ICSP: ite w żadnym wypadku.
Funkcja jest rosnąca przedziałami, ale nie w całej dziedzinie.
21 cze 21:15
ite: fatalnie to sformułowałam, trzeba było zostawić tylko w każdym z przedziałów
21 cze 21:32
ICSP: przedziały zawsze sa bezpieczniejsze
21 cze 21:33
BlondynkaMatematyczna: Czemu nie mozna napisac ze w calej dziedzinie skoro wyrzucamy z niej −2,2?
21 cze 21:35
wredulus_pospolitus:
ponieważ jeżeli napiszemy, że funkcja jest rosnąca w CAŁEJ SWOJEJ DZIEDZINIE to oznacza, że dla
dowolnych dwóch x1, x2 zachodzi:
x1 < x2 => f(x1) < f(x2)
co nie musi (i przeważnie nie jest) prawdą w sytuacji gdy funkcja nie jest ciągła w R.
21 cze 21:37
BlondynkaMatematyczna: Okej dziekuje
21 cze 21:38
wredulus_pospolitus:
i na przykładzie Twojej funkcji:
| | 9 + 6 | | 15 | |
f(−3) = |
| = |
| = 3 |
| | 9 − 4 | | 5 | |
f(3)
> f(0)

więc funkcja NIE JEST rosnąca w całej swojej dziedzinie.
21 cze 21:39
wredulus_pospolitus:
f(−3) miało być
21 cze 21:39