proszę o rozwiązanie
jancen: W ciągu geometrycznym suma czterech pierwszych wyrazów wynosi 40 , a suma czterech następnych
wynosi 3240. Wyznacz q i a1
21 cze 10:42
Qulka:
q4•40=3240
q=3
21 cze 10:43
Qulka: a+3a+9a+27a=40 więc a=1
21 cze 10:44
Bleee:
@Qulka − a czemu odrzucasz q = − 3
21 cze 10:46
Qulka: bo się śpieszę żeby zdążyć przed lekcjami ogarnąć wszystko co mam w kompie
21 cze 10:47
Bleee:
Dla q = − 3 będzie a = − 2
21 cze 10:47
Qulka: to miała być tylko wskazówka...ale potem postanowiłam na szybko dokończyć
21 cze 10:48