Największa wartość sumy
AHQ: Wyznacz największą wartość sumy
∑1≤i<j≤n xixj(xi+xj),
gdzie x1, x2, ..., xn są takimi liczbami nieujemnymi, że ∑i=1n xi = 1
19 cze 15:38
jc:
| | 1 | |
suma = |
| (∑ xixj(xi+xj) − ∑xx xi (xi + xi)) |
| | 2 | |
=∑x
i2 x
j − ∑x
i3 = ∑x
i2(1−x
i),
∑ już bez żadnych ograniczeń
funkcja f(x)=x
2(1−x) jest wypukła, x∊[0,1].
Równość mamy dla równych składników.
Dokończ sam.
19 cze 19:06
AHQ: Dlaczego f(x) jest wypukła na [0;1] ?
21 cze 07:59
jc: Nie jest

To weźmy f(x)=x(1−x), teraz już f jest wypukła.
∑x
i f(a
i) ≤ f(∑x
i a
i) przy założeniu, że ∑x
i=1, x
j≥0.
W szczególności
suma = ∑x
i f(x
i) ≤ f(∑x
i2) ≤ 1/4
Czy można te dwie nierówności zamienić na równość? Nie można.
No to nie wiem. Może metody analityczne?
2x
i − 3x
i2+k=0, ∑x
i=1, k to mnożnik Lagrange.
21 cze 10:53
AHQ: Hej, ale jest dobrze

Przez pomyłkę zapisałeś nierówność Jensena dla funkcji wklęsłych,
a napisałeś, że f(x) jest wypukła. Po korekcji tego będzie już ok, czyż nie ?
21 cze 11:43
AHQ: f(x) = x
i2(1−x
i) jest wklęsła dla x∊[0;1]
Zapisujemy nierówność Jensena dla funkcji wklęsłych:
∑
i=1n a
if(x
i} ≤ f(∑
i=1n a
ix
i)
W naszym przypadku mamy:
| 1 | | 1 | |
| ∑f(xi) ≤ f( |
| ∑xi) // *n |
| n | | n | |
| | 1 | | 1 | | n(n−1) | |
∑f(xi) ≤ n* f( |
| ∑xi) = n*f( |
| ) = |
| |
| | n | | n | | n3 | |
21 cze 12:06
AHQ: | | n(n−1) | |
Oczywiście, |
| zbiega do 0, więc przyjmuje największą wartość dla n=2. |
| | n3 | |
| | 1 | |
Tak więc jeżeli mamy warunek x1+x2+...+xn=1 to musiałoby być x1=x2= |
| , |
| | 2 | |
a x
3=x
4=...=x
n=0
21 cze 12:16
AHQ: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2f( |
| ) = 2 |
| ( |
| ) = |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Chyba styknie co nie ?
21 cze 12:20
jc: Funkcja ma punkt przegięcia w 1/3.
Wydaje mi się, że punkty trzeba wybrać różnie: część tak, część inaczej.
Spróbuj dla n=3.
S=(x+y)xy+(y+z)yz+(z+x)zx
x=y=z=1/3 daje S=2/9
x=y=1/2, z=0 daje S=1/4
1/4 > 2/9
21 cze 12:36
jc: Masz rację, gotowe. Skoro mamy 1/4, a więcej być nie może.
Nie wiem, skąd mi przyszło do głowy, że równości być nie może.
Tylko, czy to, co napisałem jest poprawne.
f(x)=x(1−x), na pewno funkcja wypukła do góry.
∑xi=1, xj≥0
∑xibi(1−bi) =∑xi f(bi) ≤ f(∑xi bi) ≤ 1/4
21 cze 12:45