Ciągi-utknełam
Fruzia: Witam w nowym roku.Prosze o pomoc utknełam na zadaniach z ciągów.
zadanie:Rzucamy kostką do gry dwa razy. Ile możemy otrzymać wyników rzutów takich, że w
pierwszym rzucie otrzymamy nieparzystą liczbę oczek?
28 lut 12:26
ak1: Na 3 sposoby może wypaść nieparzysta liczba oczek na pierwszej kostce
te liczby to {1,3,5}
Na drugiej kostce mamy 6 możliwości {1,2,3,4,5,6}
|A|= 3*6 = 18
28 lut 12:42
Fruzia: ak1 Pięknie dziękuje

! a może pomożesz mi jeszcze w jednym?
Zbadaj, czy ciąg a = −n+2 jest ciągiem arytmetycznym

n
28 lut 13:29
Romuś : an+1−an=−(n+1)+2+n−2=−n−1+2+n−2=−1
Wynika z tego, że jest to const. to ciąg jest ciągiem arytmetycznym.
28 lut 13:32
Fruzia: Jesteście WIELCY

!

mam jeszcze zadanka ale nie śmiem prosić
28 lut 13:45