Zmieszano 1,5 kg wafelków orzechowych po 14zł za kilogram
k@czka: Zmieszano 1,5 kg wafelków orzechowych po 14zł za kilogram, 30 dag wafelków kakaowych po 12zł za
kilogram oraz 500 gramów wafelków o smaku truskawkowym w cenie 9 zł 40 gr za kilogram. Oblicz
cenę otrzymanej mieszanki z dokładnością do jednego grosza.
plisss
28 lut 12:17
labi: 1,5*14=21
0,3*12=3,6
0,5*9,4=4,7
suma=29,3
28 lut 12:19
Ja: 1,5 * 14 + 0.3*12+0.5*9,40 = 21+3.6+4.70 = 29.30zł
28 lut 12:20
R.W.16l: 1[kg] = 100[dag] = 1000[g]
1,5[kg] = 1500[g]
30[dag] = 300[g]
1000[g] − 14[zł]
1500[g] − x[zł]
x=21
1000[g] − 12[zł]
300[g] − y[zł]
y=3,6
1000[g] − 9,4[zł]
500[g] − z[zł]
z=4,7
21+3,6+4,7=29,1
Odpowiedź: za 2300[g] (2,3[kg]) zapłacono 26[zł] 10[gr]
28 lut 12:23
R.W.16l: fakt, 29,3
czyli 29[zł] 30[gr]
28 lut 12:24