Medianą zestawu danych 2,12,a,10,5,3 jest równa 7.Wówczas a=
Kasia: Medianą zestawu danych 2,12,a,10,5,3 jest równa 7.Wówczas a=
28 lut 12:03
ak1: Uporządkuj ten zestaw danych
2,3,a,5,10,12 lub
2,3,5,a,10,12
medianę liczymy z danych na pozycji 2 i 4
czyli
a+52=7 |*2
a+5=14
a=9
5+a2=7
5+a=14
a=9
28 lut 12:27
ak1: błąd
medianę liczymy z danych na pozycji 3 i 4
28 lut 12:28
Kasia: dzięki
28 lut 12:37
Karolina: najpierw poukładajmy dane rosnąco: 2,3,5,10,12, sprawdzmy: w tym wypadku medianą jest 5, a żeby
medianą była 7, należy dopisac a, takie zeby bylo spelnione rownanie: 5+a2=7
28 lut 12:50