Pomocy
Emilia :)): Błagam o pomoc

Które z poniższych równań tworzy z równaniem 2x − 3y = 6 nieoznaczony układ równań ?
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
A. |
| y + 1 = |
| x B. 2y = 3x −6 C. |
| x = 1 + |
| y D. 3y = 2x |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
28 lut 12:03
Karolina: Nieoznaczony układ równań, czyli nieskończenie wiele rozwiązań, więc proste muszą się pokrywać,
czyli równanie musi byc takie same.
2x−3y=6
−3y=−2x+6
y=2/3x−2
sprawdzamy która odpowiedź jest taka sama:
A. 1/2y+1=1/3x
1/2y=1/3x−1
y= 2/3x−2
rownania sa takie same wiec odp A.
28 lut 12:16