ciągi
darek: Zad1. Cztery liczby tworzą ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb wynosi 22, a suma ich kwadratów
wynosi 166. Znajdź te liczby.
Zad2. Za 3 książki, których ceny tworzą ciąg geometryczny, zapłacono 76zł. Najdroższa z tych
książek kosztowała o 4 zł mniej niż dwie pozostałe razem. Ile kosztowała każda książka?
28 lut 12:00
Julek:
a;b;c

S
4 = 2(a+d)
2(a+d) = 22 ⇒ a+d = 11
Rozwiąż układ równań z dwiema niewiadomymi :
2a
1 + 3r = 11
a
12 + (a
1+r)
2 + (a
1+2r)
2 + (a
1+3r)
2 = 166

zd. 2)
Rozwiąż układ
a
1+a
1q = a
1q
2 + 4
28 lut 12:13