PROSZE O POMOC!!!!!!!!
Detektiv: Pan Feliks wykonał z drutu model graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ,w którym krawędź
podstawy jest trzykrotnie krótsza niż wysokość.Na wykonanie modelu pan Feliks zużył j1,20 m
drutu.Oblicz wysokość tego wielościanu .
28 lut 11:59
R.W.16l: Obw całego zapiszę wzorem
12a+6*3a=12a+18a=30a
30a=1,20m
a=0,04m
h=3a
h=0,12m
28 lut 12:34
terra:

a=3h
12a+6h=120
36h+6h=120
42h=120
h≈0,24
28 lut 12:36
R.W.16l: nieee,
to h=3a, a nie a=3h, bo to a jest krótsze
28 lut 12:38
terra: h=3a
12a+6h=120cm
12a+18a=120cm
30a=120cm
a=4cm
Tak to jest jak sie czyta szybko treść
28 lut 12:39
terra: krótsza a nie dłuższa, wiem pomyłka
28 lut 12:40
R.W.16l: a mogłbyś sprawdzić, co mam źle?
28 lut 12:40
Detektiv: dzięki
28 lut 12:49