stereometria
ok: POMOCY...dach dzwonnicy ma kształt walca pokrytego półsferą. średnica podstawy tego walca jest
równa 12m a wysokość dachu wynosi 10m. Oblicz ile metrów kwadratowych blachy potrzeba na
pokrycie dachu.
Obliczyłam pole boczne=48π,ale co dalej?
28 lut 11:53
adddek: a co to jest półsfera?
28 lut 12:43
ok: pół koła .
28 lut 13:27
Bogdan:

Pół koła to półkole.
Sfera to powierzchnia kuli, półsfera to powierzchnia półkuli (czasza o średnicy kuli)
28 lut 13:50
ok: półsfera = 72π
48π + 72π = 376,8
dobrze ?
28 lut 14:00
dero2005:

r = 6
h = 4
P = 2πr*h + 2πr
2 = 2πr(h+r) = 2*6π(6+4) = 12π*10 = 120π m
2
21 mar 19:10
koras: 120π m2= 376,8 m2≈377 m2
26 sty 12:20
AnIA: jak obliczyc te Pb. zeby wyszło 48π bo mi nie wychodzi ?
11 kwi 17:27
xd: chuj 52=25
23 mar 10:38