styczne
Kasik: ślicznie prosze o pomoc

Znajdź równania stycznych do okręgu x
2 + y
2 + 6x + 8y = 0 w
punktach przecięcia tego okręgu należących do osi OY. Oblicz odległość punktu przecięcia
znalezionych stycznych od środka okręgu. Wykonaj rysunek.
28 lut 11:44
kibix: Sprowadzasz do postaci (x−a)2 + (y−b)2 = r2 rownania okregu.
podstawiasz za y=0 obliczasz x.
Obliczasz prosta przechodzaca przez srodek okregu i przez ten punkt potem prosta prostopadla i
przechodzaca przez punkt ktory wyliczylas.r2− to jest odleglosc prostej stycznej do okregu od
sordku okregu
28 lut 11:52