takitam: wyznacz resztę z dzielenia W(x)=x5+2x4+3x+1 przez P(x)=(x+2)(x-1) nie wykonując
dzielenia
19 lis 22:39
Basia:
w(x)=P(x)+Q(x)
Q(x) jest resztą z dzielenia przez P(x) czyli może być wielomianem co najwyżej 1 stopnia
czyli
Q(x)=ax+b
P(-2)=0 i P(1)=0
W(-2)=-32+32-6+1=-5
W(-2)=P(-2)+Q(-2)
-5=-2a+b
W(1)=1+2+3+1=7
W(1)=P(1)+Q(1)
7=a+b
a+b=7 /*2
-2a+b=-5
2a+2b=14
-2a+ b=-5
---------------------
3b=9
b=3
a+3=7
a=4
Q(x)=4x+3
19 lis 22:55
Dwiekropki: a dlaczego nie trzeciego stopnia? ; >
19 lis 22:58
Dwiekropki: aa.. Tak tak wiem. Bo musi być mniejszy niż st p(x), tak..?
19 lis 22:58
Basia:
Bo to nie byłaby reszta, mogłabyś dzielić dalej przez P(x) który jest 2 stopnia.
19 lis 23:00
Basia:
Właśnie tak
19 lis 23:00
takitam: muszę jeszcze trochę zrozumieć z tym podstawianiem ale już chyba sobie poradzę. dzięki
19 lis 23:05