CIAGI
pomocyy ;(: | | √3 + 1 | |
Witam. Dane są trzy pierwsze wyrazy nieskończonego ciągu liczbowego: |
| , |
| | √3 – 1 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| , |
| . Sprawdź, czy jest to ciąg geometryczny. Podaj dwa następne wyrazy. |
| | 3 − √3 | | 6 | |
28 lut 11:41
kibix: a2 = a1 q
wyznaczsz q i obliczasz nastepne wyrazy
28 lut 11:45
darek: (wyraz środkowy)2= 1 wyraz* 3 wyraz
28 lut 11:49
Julek:
(
√3−1)6 = (3−
√3)
2 (
√3+1)
6(
√3 − 1) = (12 − 6
√3)(
√3+1)
(
√3 − 1)= (2 −
√3)(
√3+1)
√3 − 1 =
√3 + 2 − 3
0=0
Tożsamość, więc ciąg ten jest geometryczny.
Oblicz sobie :
a
4 = a
3 * q
a
5 = a
4 * q
28 lut 11:52