Rozwiąż równanie
Iwona:
Rozwiąż równanie
3 + 6 + 9 + 12 + ... + 3(n−1) = 133 − (5,5 + 7 + 8,5 + ... + (4 + 1,5n)), gdzie n należy do
zbioru liczb naturalnych.
28 lut 11:23
kibix: Z lewej strony masz ciag arytmetyczny o roznicy 3 . Z prawej masz tez ciag arytmetyczne o
roznicy 1.5
28 lut 11:34
kibix: na pierwszy rzut oka widac ze rozwiazaniem bedzie napewno liczba 6
28 lut 11:38
Iwona:
W odpowiedziach mam, że n = 7.
Właśnie tak jak mi napisałeś to już to wcześniej zrobiłam, ale coś mi nie wychodzi. Może mam
jakiś błąd...
28 lut 11:50
Iwona: Pomożecie?
28 lut 21:21
Mateusz: Zauwaz ze po lewej jak i prawej masz sume ciągu arytmetycznego oblicz wyrazy an tych ciągów a
potem ich sumę i dalej to juz z gorki
28 lut 21:37
Iwona: jak to obliczyć bo nie rozumiem?
29 maj 11:36
krystek: Sn=133−Sn(drugiego ciągu)
29 maj 11:45