uklad
ja0: Wyznacz wszystkie a≠0 takie że układ
cosx−cosy=(a−a3+1)/a
cosx * cosy =(a2−1)/a
ma rozwiazanie.
13 cze 22:15
ICSP: sa to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach cosx oraz −cosy. Odpowiadające
im równanie ma postac:
| | a3 − a − 1 | | a2 − 1 | |
x2 + |
| x − |
| = 0 |
| | a | | a | |
Musisz sprawdzić kiedy to równanie ma dwa pierwiastki znajdujące się w przedziale[−1;1]
13 cze 22:20
ja0: jak ty na to wpadłeś
13 cze 22:26
ICSP: Kiedyś Vax mi pokazał metodę rozwiązywania równań III stopnia która wykorzystuje podobne
podejście.
Przeanalizowałem ⇒ wyciągnąłem wnioski ⇒ zacząłem używać podobnych podejść.
13 cze 22:30