pierwiastki
jawa: Ktoś mi wyjaśni to √−4*√−4=−4? Już nie wiem z tymi pierwiastkami
13 cze 21:22
Leszek: √ −4*√−4 = √ (−4)*(−4) = √16 = 4
13 cze 21:25
jawa: a gdyby napisać tak √−a√−a=−a to jest prawda?
13 cze 21:32
ICSP: nie można w ten sposób mnożyć zbiorów.
13 cze 21:32
Leszek: Nie ! !
13 cze 21:33
Jerzy:
Trzeba zacząć od tego,że w zbiorze liczb rzeczywistych nie istnieje √−4
13 cze 21:33
jawa: jakich zbiorów?
13 cze 21:34
jawa: A czy ten wzór jest prawdziwy dla jakichś a?
13 cze 21:35
ICSP: no jak to jakich?
√−4 = {2i , −2i}
skoro w ogóle stosujesz zapis √−4 musisz go definiować jako pierwiastek algebraiczny.
Pierwiastek algebraiczny jest zbiorem a nie liczbą.
13 cze 21:38
Leszek: Ale : √ −4* √ −4 = ( 2i)*(2i) = 4 i2 = −4 , chyba o to chodzi autorowi ? ?
13 cze 21:39
jawa: a można bez zespolonych tylko w rzeczywistych stosowac ten wór?
13 cze 21:40
Jerzy:
Nie można !
13 cze 21:41
ICSP: Jeżeli chcesz w liczbach rzeczywistych napisać √−4
to oznacza, ze nie ma elementarnej wiedzy z zakresu szkoły podstawowej.
13 cze 21:44
jawa: √−a√−a=−a a dla a≤0
13 cze 22:00