Układ równań
Xvartis: Dla jakich wartości parametru a układ równań
| ax−y+z=1
| x−ay+z=1
| 3x−3y+2z=2a
ma nieskończenie wiele rozwiązań?
Podpowie ktoś jak to rozwiązać?
13 cze 16:34
ICSP: Najszybciej wzorami Cramera.
13 cze 16:35
wredulus_pospolitus:
Trudno nazwać to podpowiedzią:
Odpowiedź sobie na pytanie:
"Kiedy układ równań ma nieskończenie wiele rozwiązań

"
Jeżeli nie wiesz −−− zajrzyj do notatek / teorii.
13 cze 16:36
Xvartis: Wredulus to oczywiście wiem, wzorami Cramera czyli po prostu wyznacznik główny i tak jakbym
chiciał wyliczyć x,y,z?
13 cze 16:40
Xvartis: Jeśli wtedy podstawić a jeśli wyjdzie i sprawdzić czy ma nieskończenie wiele rozwiązań?
13 cze 16:40
Mila:
ax−y+z=1
x−ay+z=1
3x−3y+2z=2a
W:
a −1 1
1 −a 1
3 −3 2
W=−2a
2+6a−4=−2*(a−1)*(a−2)
1) dla a∊R\{1,2} jedno rozwiązanie
2) W
x:
1 −1 1
1 −a 1
2a −3 2
w
x=2a
2−4a +2=2(a
2−2a+1)=2*(a−1)
2
3) W
y:
a 1 1
1 1 1
3 2a 2
w
y=−2a
2+4a−2=−2*(a−1)
2
4) W
z:
a −1 1
1 −a 1
3 −3 2a
w
z=−2a
3+8a−6=−2*(a−1)*(a
2+a−3)
dla a=1
| | 2*(a−1)2 | | 0 | |
x= |
| masz symbol[ |
| ] |
| | −2*(a−1)*(a−2) | | 0 | |
| | −2*(a−1)2 | | 0 | |
y= |
| masz symbol [ |
| ] |
| | −2*(a−1)*(a−2) | | 0 | |
| | −2*(a−1)*(a2+a−3) | | 0 | |
z= |
| masz symbol [ |
| ] |
| | −2(a−1)*(a−2) | | 0 | |
nieskończenie wiele rozwiązań. najlepiej podstaw a=1 i zapisz te rozwiązania
dla a=2 brak rozwiązań , w licznikach masz liczbę różną od zera a w mianowniku 0.
Posprawdzaj te wyznaczniki.
14 cze 00:59
Qulka: jak W=0 to się już nie dzieli

tylko sprawdza czy W
x i W
y i W
z też są zero
bo do zapisu 0/0 prowadzący mogą się czepnąć
14 cze 01:04