zadanie optymalizacyjne
Cyklop: | | 4 | |
Prosta o równaniu y=a2*x+3a przecina hiperbolę y= |
| w dwóch punktach, A i B. |
| | x | |
Wyraź długość odcinka AB w zależności od wartości parametru a<0. Wyznacz równanie prostej,
która
przecina opisaną w zadaniu hiperbolę tak, aby długość odcinka AB była najmniejsza.
Gdzię robię błąd?
https://ibb.co/ZHPMB2Y
13 cze 15:53
Cyklop: Odpowiedź to a=−1
13 cze 15:54
ICSP: Szukasz rozwiązania a <0.
13 cze 16:07
ICSP: d(A,b) = √25(a2 + 1/a2) ≥ 2√25 = 10
równość dla a4 = 1 ⇒ a = −1
y = x − 3
13 cze 16:09
Cyklop: Sorry ale nie rozumiem do końca, można bardziej łopatologicznie 😅? skąd to −a w mianowniku
13 cze 16:27
ICSP: ile jest równe √a2 ?
13 cze 16:28
Cyklop: zawsze +a.... chyba
13 cze 16:31
Jerzy:
|a|
13 cze 16:32
13 cze 16:33
Cyklop: aa no dobra rozumiem, może być tez minus a. I nie trzeba rozbijac na dwa przypadki bo zalozenie
a<0, tak?
13 cze 16:34
ICSP: Tak.
Właśnie po to jest założenie a <0.
13 cze 16:35
Cyklop: Ok, idę dalej, liczę pochodną. No i tutaj minus chyba i tak się usuwa bo mianownik do kwadratu?
13 cze 16:36
ICSP: zmienia się natomiast znak w liczniku.
W sumie wystarczy twoją pochodną (o ile jest dobrze policzona) przemnożyć przez (−1).
13 cze 16:38
Cyklop: aaa nie dobra zmienia sie rozumiem dlaczego.
13 cze 16:38
Cyklop: aaa ok, wtedy parabola jest do gory nogami i wszystko sie zgadza, faktycznie
13 cze 16:38
Cyklop: dziękuje Ci bardzo!
13 cze 16:39