???
RÓŻNICZKA: Rozwiąż równanie:
y"−4y'+5y= 0
przy warunkach początkowych:
y(0)= −1
y'(0)= 2
Rozwiązałam deltę i wyszła −2−i oraz −2+i
i co dalej?
13 cze 15:36
daras: jaką deltę?
13 cze 15:40
RÓŻNICZKA: To jak zatem rozwiązać te zadanie?
13 cze 15:45
RÓŻNICZKA: Δ= b2− 4ac
Δ=16−20
Δ=−4
δ2=−4
δ= 2i
z1= (−b−δ)/2a z2=(−b+δ)/2a
z1= (−4−2i)/2 z2= (−4+2i)/2
z1= −2−1 z2= −2+i
13 cze 15:50
ICSP: to jest równanie liniowe jednorodne drugiego rzędu o stałych współczynnikach.
Przypadek gdy Δ < 0 daje pierwiastki a±bi.
Wtedy rozwiązanie:
x(t) = eax(Acos(bx) + Bsin(bx)) gdzie A,B są pewnymi stałymi.
13 cze 16:00
Mariusz:
ICSP warunki początkowe są tak podane aby wygodnie się rozwiązywało
z wykorzystaniem przekształcenia Laplace
y"−4y'+5y= 0
y(0)= −1
y'(0)= 2
∫
0∞y
(n)(t)e
−stdt=y
(n−1)(t)e
−st|
0∞−∫
0∞y
(n−1)(t)(−se
−st)dt
∫
0∞y
(n)(t)e
−stdt=0−y
(n−1)(0)+s∫
0∞y
(n−1)(t)e
−stdt
L(y
(n)(t))=−y
(n−1)(0)+sL(y
(n−1)(t))
L(y''(t))=−y'(0)+sL(y'(t))
L(y''(t))=−y'(0)+s(−y(0)+sL(y(t)))
L(y''(t))=−y'(0)−sy(0)+s
2L(y(t))
(−2+s+s
2Y(s))+4(1+sY(s))+5Y(s)=0
s+2+(s
2+4s+5)Y(s)=0
(s
2+4s+5)Y(s)=−s−2
y(t)=−e
−2tcos(t)
13 cze 20:59