geometraia analityczna
anonim123: Punkt M jest środkiem ciężkości trójkąta równobocznego ABC, w którym A=(0,0) , B=(6,0), a punkt
C ma obie współrzędne dodatnie. Udowodnij, że MA→+MB→+MC→=0→
Mi współrzędne C wyszły pierwsza 3 Druga pierwiastek 3 razy 3 nad 2. Czy to dobrze?
13 cze 14:34
anonim123: Chyba to będzie tak C=[3,3√3]?
13 cze 14:58
ite: tak
13 cze 15:29
anonim123: M=[3,√3] MA→=[3,√3] MB→[3,−√3] i MC→=[3,3√3] Mi wychodzi tak coś mam źle w obliczeniach
tylko nie wiem gdzie
13 cze 16:48
anonim123: ?
13 cze 17:25
ite: To co policzyłeś to AM→=[3,√3]
13 cze 17:36
ite: współrzędne MA→=[xA−xM, yA−yM]
13 cze 17:38
anonim123: Dzięki
13 cze 18:56