Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD. Krawędź boczna SD jest wysokością tego ostrosłupa,
a jej długość jest dwa razy większa od długości krawędzi podstawy. Oblicz sinus kąta między
ścianami bocznymi ABS i CBS tego ostrosłupa.
x=a√5
| 1 | ||
h2+( | a)2=5a2 | |
| 2 |
| 19 | ||
h2= | a2 | |
| 4 |
| √19 | ||
h= | a | |
| 2 |
| a2√19 | ||||||||||||
PBCS= | = | ||||||||||||
| 2 | 4 |
| y*x | ||
PBCS na drugi sposób: | ||
| 2 |
| a2√19 | y*a√5 | ||
= | |||
| 4 | 2 |
| 2a2√19 | 2a√95 | |||
4y= | = | |||
| a√5 | 5 |
| a√95 | ||
y= | ||
| 10 |
| 95 | 95 | a√95 | a√95 | |||||
(a√2)2= | a2+ | a2−2* | * | *cosα | ||||
| 100 | 100 | 10 | 10 |
| 190 | 190 | |||
2a2= | a2− | a2*cosα | ||
| 100 | 100 |
| 10 | 190 | ||
a2=− | a2*cosα | ||
| 100 | 100 |
| 1 | ||
cosα=− | ||
| 19 |
| 1 | |
+sin2α=1 | |
| 361 |
| 6√10 | ||
sinα= | ||
| 19 |
| y*x | ||
Dlaczego PBCS = | ![]() | |
| 2 |
|SB| = √4a2 + 2a2 = √6a
Ja również tego zagadnienia do końca nie rozumiałem, ale przeczytałem gdzieś wyjaśnienie,
którego
autorem była Mila. Pisała kiedyś, w którymś temacie, że na ostrosłupie, którego wysokością
jest jedna z jego krawędzi bocznych i podstawą jest prostokąt można opisać prostopadłościan.
Mniej więcej tak to było napisane, ale nie pamiętam dosłownie, bo nie mogę tego posta znaleźć
W każdym razie rysunek wszystko wyjaśnia. Dzięki temu zrozumiałem dlaczego konkretne trójkąty
są prostokątne w przypadku takich ostrosłupów. Może Tobie też się przyda