matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz odległość punktu od prostej.
m:
Dany jest punkt P(x,
1
4
x
2
) oraz prosta l: y=−1 Oblicz odległość punktu od prostej.
|0+(−1)*
1
4
x
2
|
d(P,l) =
√
0+(−1)
2
Gdzie jest mój błąd? Wynik powinien wyjść
1
4
x
2
+1
13 cze 09:50
Qulka:
wzór ogólny 0x+y+1=0 więc
|0+
1
4
x
2
+1|
√
0+1
2
13 cze 10:04