kto mi wytłumaczy to zadanie
matek: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
okręgu o równaniu x2+y2−2x+4y−5=0
28 lut 11:03
Mateusz: odczytaj współrzędne środka okręgu i wiedząc że prosta przechodzi przez punkt ktory jest
srodkiem okręgu S(a,b) i przez punkt (0,0)−początek układu współrzędnych ułóż układ rownan z
zastosowaniem rownania y = ax+b i wyznacz rownanie prostej
28 lut 11:20
kibix: Musisz wyznaczyc srdek tego okregu.
Rownanie okregu ma postac (x−a)2+(y−b)2 = r2
Gdzie a i b to srodek okregu. S(a,b)
Ze wzoru zkroconego mnozenia
x2−2x +1 = (x−1)2
y2 +4y +4 = (y+2)2
czyli
(x−1)2 + (y+2)2 = 10 − wzor okregu odczytujesz srodek
S(1,−2) teraz masz dwa punkty przek ktore przechodzi prosta przez punkt (0,0) i (1,−2)
Robisz uklad rownan y=ax+b
28 lut 11:24