ciągi
salamandra: Umiałby ktoś ten układ rozwiązać?
b2=ac
2a=b+c
a2=(b−7)(c+3)
12 cze 22:22
Mila:
Jakie ograniczenia na a, b, c ?
Domyślam się , że chodzi ciągi.
12 cze 22:41
Szkolniak: | | b+c | |
Z drugiego równania: a= |
| |
| | 2 | |
Podstawiam pod 'a' w pierwszym równaniu:
2b
2=bc+c
2
c
2+bc−2b
2=0 (traktujemy jako równanie kwadratowe)
Δ=9b
2=(3b)
2, zatem:
I rozpatrujesz dalej dla tych dwóch przypadków
12 cze 22:43
12 cze 22:44
fil:
@szkolniak √(3b2) = |3b|
12 cze 23:07
Szkolniak: Tak, a co to zmienia w tym zadaniu?
12 cze 23:08
fil:
punkty
12 cze 23:14
Mila:
Już piszę.
12 cze 23:25
salamandra: Nie musisz Milu, zrobiłem inaczej, z tym układem mnie przerosło
12 cze 23:31
salamandra: W zasadzie zauważyłem, że jak w treści nie ma (a,b,c) to lepiej sobie oznaczyć jako a+r itd
12 cze 23:32
ICSP: 2b
2 = 2ac
2ac = bc + c
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2b
2 = bc + c
2
b
2 − bc + b
2 − c
2 = 0
b(b−c) + (b−c)(b+c) = 0
(b−c)(2b + c) = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b = 6 ⇒ a = −3 ⇒ c = −12
| | 14 | | 7 | | 28 | |
b = |
| ⇒ a = − |
| ⇒ c = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
12 cze 23:41
Mila:
Możesz tak , jak radzi Szkolniak ( z |3b| ) albo
musisz trochę skorzystać z własności c.a. to ułatwi rachunki
1) a,b,c− c.g
2) b, a, c −c.a ten warunek zapiszemy tak : a−r,a,a+r ⇔
b=a−r, a, c=a+r
3) trzeci warunek: a−r−7,a, a+r+3− c.a
=========
wg (1) b
2=ac⇔ (a−r)
2=a*(a+r)
wg (3) a
2=(a−r−7)*(a+r+3)
==============
a
2−2ar+r
2=a
2+ar⇔−3ar+r
2=0
r=0 lub r=3a
podstawiam do drugiego równania:
r=3a to a
2=(a−3a−7)*(a+3a+3)
a
2=(−2a−7)*(4a+3)⇔
9a
2+34a+21=0
Δ=400
| | −34−20 | | −34+20 | |
a= |
| lub a= |
| |
| | 18 | | 18 | |
wtedy : r=−9 i mamy ciąg : −3, 6, −12
| | 7 | | 7 | | 14 | | 28 | |
lub r=− |
| i mamy ciąg : − |
| , |
| , − |
| i trzeba sprawdzić, czy (2 i |
| | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
3 war.)
Teraz sprawdzamy r=0
c.a będzie stały, wtedy c.g też stały, co jest sprzeczne z zał. że q≠1
12 cze 23:51
salamandra: Dokładnie tak zrobiłem
12 cze 23:55