Zmienne losowe
Anita: Mogłabym prosić o wyjaśnienie jak należy rozwiązywać tego typu przykłady
Oblicz funkcje charakterystyczna zmiennej losowej o rozkładzie
P(X = −1) = 0,2; P(X = 1) = 0,3; P(X = 3) = 0,5
następnie oblicz wartość średnią i wariancję tej zmiennej losowej
12 cze 18:19
Anita: Licząc wariację otrzymałam wynik 2,44 czy ktoś może potwierdzić czy poprawnie?
12 cze 18:41
Qulka:
E(X)=−0,2+0,3+1,5=1,6
E(X2)=0,2+0,3+4,5=5
D2(X)=5−1,62=2,44 tak, poprawny
12 cze 18:58
Anita: Czy mogłabym prosić o podpowiedź jak obliczyć funkcję charakterystyczną oraz wartość średnią
12 cze 19:02
janek191:
4,34
12 cze 19:05
Qulka: średnia to E(X)=1,6
12 cze 19:10
Anita: Czyli wartość oczekiwana to inaczej wartość średnia
12 cze 19:11
janek191:
D2X = ( x1 −m)2*p1 + ( x2 − m)2*p2 + (x3 − m)2*p3
m = EX
Nie wiem dlaczego z tego wzoru wychodzi inny wynik?
12 cze 19:18
Qulka: z tego wzoru też 2.44
12 cze 19:21
janek191:
To musiałem się gdzieś pomylić w liczeniu
12 cze 19:22
janek191:
Jednak wyszło
12 cze 19:24
Anita: Czy poprawnie napisałam że wartość oczekiwana to jest to samo co wartość średnia?
12 cze 19:30
Qulka: tak
12 cze 19:37
Anita: Dziękuje za pomoc
12 cze 19:42