ekstremum
anonim123: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których funkcja f(x)= x3 − (m+1)x2 + mx ma dwa
różne punkty x1 i x2 spełniające warunek konieczny ekstremum,będące liczbami tego samego
znaku. delta z 4m2+4−4m mi wychodzi równa zeru ale co z tego wynika?
12 cze 17:04
ICSP: f'(x) = 3x2 − 2(m+1)x + m
Δm = 4m2 − 4m + 4 > 0 − równanie f'(x) = 0 będzie miało dwa pierwiastki czyli będziemy mieli
dwa ekstrema
no i jeszcze proszą aby x1 , x2 był tego samego znaku, więc x1 * x2 > 0
12 cze 17:09
anonim123: Ok. źle policzyłam deltę
12 cze 17:12
anonim123:
12 cze 17:12
anonim123: A jak mam to policzyć ze wzorów viet'a dokładniej?
12 cze 17:37
anonim123: Czyli ze wzorów Viet'a wyjdzie 1?
12 cze 17:57
anonim123: ?
12 cze 18:26
ICSP: przecież to najprostsze podstawianie.
a = 3
c = m
12 cze 18:31
anonim123: Dzięki
12 cze 19:03