wyznaczenie prostej
oikodat: A(1,−1) B(5,2) Wyznacz prostą przechodzącą przez A i odległą o 4 od B
12 cze 16:56
ICSP: l : ax + by + c = 0 − równanie prostej
a − b + c = 0 ⇒ c = b − a
l : ax + by + b − a = 0
d
B,l = 4
| | |5a + 2b + b − a| | |
dB,l = |
| = 4 |
| | √a2 + b2 | |
itd.
12 cze 17:04
oikodat: |4a+3b|= 4 * sqrt(a2+b2)
16a2+24ab+9b2= 16 a2+16 b2
24 ab−16b2=0
b(3a−2b)=0
b=0 ( oraz a dowolne) lub b=3/2 * a
Ale z tego wynika, że jest nieskończenie wiele takich prostych a na zdrowy rozum powinny byc
dwie.
Gdzie błąd robię
?
12 cze 17:23
ICSP: weź b = 0
Podstaw do równania prostej l
Podziel przez a.
| | 3 | |
Tak samo zrób w przypadku b = |
| a |
| | 2 | |
12 cze 17:25
ICSP: Druga sprawa:
9b2 − 16b2 = −7b2
12 cze 17:28
oikodat: dzięki, juz widzę
Jakby ktos inny na to patrzył − dostajemy
ax−a=0 czyli x−1=0 czyli x=1
oraz
x+3/2 * y+1/2 =0
12 cze 17:42
oikodat: wrrr.... oczywiście inna liczba bo bład rachunkowy z b2 zzrobiony. tam inny ułamek wyjdzie
(nie 3/2 tylko 24/7 zdaje się))
12 cze 17:44
12 cze 17:49
oikodat: Tak, dokładnie taki wynik.
Dla super dokładnych − należy w pewnym miejscu założyć, ze a≠0 by móc dzielić , ale to w tym
wypadku jest niezmieniające rozwiązania.
12 cze 18:05
Mila:

A(1,−1) B(5,2)
k: y=ax+b i A∊k⇔−1=a+b⇔b=−1−a
ax−y−1−a=0
| | |a*5−2−1−a| | |
d(B,k)=4⇔ |
| =4 |
| | √a2+1 | |
|4a−3|=4
√a2+1 /
2
16a
2−24a+9=16a
2+16
−24a=7
24y=−7x−17
k: 7x+24y+17=0
============
12 cze 19:01
ICSP: Mila ten sposób nie uwzględnia prostych które nie są funkcjami (prostych pionowych)
Dlatego bardziej przepadam za równaniem prostej : Ax + By + C = 0
12 cze 19:02
Mila:
Tak, masz rację i dlatego należy sprawdzić odległość B=(5,2) od prostej x=1.
Ta odległość jest również równa 4.
Czyli:
x=1 i 7x+24y+17=0
12 cze 20:13