liczenie delty
anonim123: Jak policzyć deltę z 3x2−2(m+1)x+m ja robię to tak [−2(m+1)]2−4*3*m=(−2m−2)2−4*3*m?
12 cze 16:24
anonim123: Przepraszam za podwójny post, ale internet mi przerwał i wysłałam dwa razy
12 cze 16:26
ICSP: [−2(m+1)]2 − 4*3*m = (−2)2 * (m+1)2 − 4*3*m = 4(m+1)2 − 12m
Teraz można np wyciągnąć 4 przed nawias.
Nie produkuj sobie dużej ilości zbędnych minusów.
12 cze 16:27
anonim123: A dlaczego moje wyliczenia są błędne?
12 cze 16:30
ICSP: a gdzie ja niby napisałem, że są błędne?
Przecież mamy dokładnie to samo.
12 cze 16:31
anonim123: mi wychodzi 4m2+4−8m−12m A w książce jest 4m2−4m+4
12 cze 16:34
ICSP: a no właśnie.
Narobiłeś/aś sobie niepotrzebnych minusów to teraz jest problem jak podnieść wyrażenie
(−2m − 2) do kwadratu:
(−2m − 2)2 = (−2m)2 − 2 * (−2m) * 2 + 22 = 4m2 + 8m + 4
Zauważ, że przy mojej propozycji ten problem nie występuję.
Dlatego mówię: Nie generuj sobie niepotrzebnych minusów.
12 cze 16:37
anonim123: Dzięki
12 cze 16:39