Wyznaczanie
rerekumkum: Jeśli liczbę dwucyfrową podzielimy przez iloczyn jej cyfr, to otrzymamy 3 i resztę 9.
Jeśli od kwadratu sumy cyfr tej liczby odejmiemy iloczyn jej cyfr, to otrzymamy daną liczbę.
Wyznacz tę liczbę.
12 cze 14:48
ICSP: n = 10a + b , a ∊ {1,...,9} , b ∊ {0,...9}
10a + b = 3ab + 9
(a+b)2 − ab = 10a + b
(a+b)2 − ab = 3ab + 9
(a+b)2 − 4ab = 9
(a−b)2 = 9
a − b = 3 v a − b = −3
a = 3 + b v a = b − 3
a = 3 + b:
10(3+b) + b = 3(3+b)b + 9 ⇒ b = 3 i a = 6
a = b − 3:
10(−3+b) + b = 3(−3+b)b + 9 ⇒ sprzeczność
a = 6 i b = 3 : n = 63
12 cze 15:01
rerekumkum: Źle zapisałem liczbę dwucyfrową..., Dzięki ICSP
12 cze 15:07
misio: 10x + y =3xy + 9
(x + y)2 − xy = 10x + y
12 cze 15:10
misio: Ah byłeś szybszy
12 cze 15:10