Zadanie optymalizacyjne. Okręgi
Maturzysta: Dla jakich wartości parametru m odległość pomiędzy środkami okręgów o równaniach
(x−1)2+y2=4−m2 oraz (x−m2)2 +(y−√2m24)2=m będzie najmniejsza. Wyznacz tę
najmniejszą odległość.
Wyliczyłem funkcje odległości środków okręgów y=√2m2−8m+8−m48 oraz pochodną
y`=m−2−m32 i nie widzę miejsc zerowych tej funkcji. Może być zła funkcja czy coś innego?
12 cze 13:13
ICSP: d(S1 , S2) = √(8 − 8m + 2m2 + m4)/8
Niech g(m) = 8 − 8m + 2m2 + m4
Wtedy
g'(m) = 4m3 + 4m − 8 = 4(m3 + m − 2)
12 cze 13:17
ICSP: Co ma się do twojego rozwiązania (poza oczywiście minusem przed m
4)
| | √2m2 − 8m + 8 −m4 | |
Jeżeli definiujesz funkcję y = |
| |
| | 2√2 | |
to w żadnym razie nie możesz napisać :
To karygodny błąd.
Musisz wprowadzić sobie nową funkcję a następnie napisać, że z monotoniczności pierwiastka
wynika, że szukając minimum funkcji y mogę szukać minimum funkcji g (tej pod pierwiastkiem).
12 cze 13:20
Qulka: np widać m=1
12 cze 13:20
Maturzysta: Rzeczywiście, źle przepisałem m4. ICSP No tak, mianownik nie ma nic do do funkcji pod
pierwiastkiem (g(m)).
Dzięki za poprawienie mnie
12 cze 13:26
misio: ICSP czemu nie można zbudować funkcji jak
|O1O2|= wszystko pod pierwiastkiem (1−m2)2 + (√2m24)
12 cze 14:25
misio: A dobra sory, Ty przekształciłeś to po prostu trochę inaczej
12 cze 14:27