studia koloas ekstrema funkcji pls help!
ssss: Znajdź ekstremę funkcji dwóch zmiennych:
z= 2x2+4xy−y3
Proszę o pomoc!
12 cze 12:40
Qulka:
dz/dx = 4x+4y
dz/dy = 4x−3y2
4x+4y=0
4x−3y2=0
3y2+4y=0 dla y=0 lub y=−4/3
więc P1(0,0) lub P2(4/3;−4/3)
d2z/dx2=4
d2z/dxdy=4
d2z/dy2=−6y
d2z/dydx=4
W= −24y−16
dla (0.0) ujemny brak ekstremum
dla (4/3;−4/3) dodatni minimum bo 4>0
12 cze 12:48
ssss: dzięki wielkie
12 cze 13:50
misio: Qulka Ty zdajesz maturę w tym roku? Pytam bo w liceum nie uczą takich cudów,
które czasem robisz
12 cze 14:36
daras: Qulka jest już dawno po mgr
12 cze 17:47
Qulka: dawno po dr

ale do hab zabrakło trochę wytrwałości
12 cze 17:53
daras: tak też myślałem ale...co Ty tu robisz?
13 cze 22:04
Qulka: uwielbiam rozwiązywać zadania

wręcz nałogowo
13 cze 23:32