Wyznacz pochodne cząstkowe pierwszego rzędu funkcji
Pochodna: Wyznacz pochodne cząstkowe pierwszego rzędu funkcji
𝑓(𝑥,𝑦) = 𝑒 do potęgi x * sin(𝑦4)+𝑥4𝑦7 oraz
𝑓(𝑥,𝑦) = 𝑥/𝑦−𝑦/𝑥+𝑦 * sin (𝑥2+𝑦3).
12 cze 11:57
Qulka: znowu zgadujemy

czy czekamy aż się ktoś nauczy porządnie wpisywać
12 cze 12:06
Pochodna: przepraszam, już poprawiam
𝑓(𝑥,𝑦) = 𝑒x sin(𝑦4)+𝑥4𝑦7 oraz
𝑓(𝑥,𝑦) = 𝑥/𝑦−𝑦/𝑥+𝑦 sin (𝑥2+𝑦3).
12 cze 12:11
Qulka: pierwsza
f'x = exsin(y4)+4x3y7
f'y = excos(y4)•4y3+x4•7y6
12 cze 12:14
Qulka: druga
f'x = 1/y+y/x2 +y•cos(x2+y3)•2x
f'y = −x/y2−1/x +sin(x2+y3)+y•cos(x2+y3)•3y
12 cze 12:16
Pochodna: mam już rozwiązanie, tylko chciałam sprawdzic czy jest dobrze
mi wyszło
d/dx = ex cos(y4) +4x3 y7 i d/dy ex cos (y4) +x4 +7y6
i drugi przyklad d/dx 1/y + y/x2 + y cos (x2 + y3)
d/dy −x/y2 − 1/x + cos (x2 + y5)
12 cze 12:16
Qulka: jak liczysz po x to wszystko co z y to stała więc już nie liczysz np pochodnej z siny
12 cze 12:19
Qulka: pochodna z mnożenia f•g to f'•g+f•g'
12 cze 12:20
Pochodna: okej, dzięki!
12 cze 12:21
Qulka: pochodna z funkcjo złożonej f(g(x)) to f'(g(x))•g'(x)
12 cze 12:21