Pochodne cząstkowe
Agata: Czy ktoś mógłby mi pokazać jak rozwiązać to zadanie krok po kroku?
Wyznacz 𝜕2𝑓𝜕𝑦𝜕𝑥, 𝜕2𝑓𝜕𝑥𝜕𝑦
gdzie 𝑓(𝑥,𝑦)=√𝑦𝑒𝑥+cos𝑦.
12 cze 11:21
Jerzy:
Co to jest e i co obejmuje pierwiastek ?
12 cze 11:28
Qulka: jeśli 𝑓(𝑥,𝑦)=
√𝑦•e
x+cos𝑦 to
𝜕𝑓/𝜕𝑥 =
√𝑦e
x
12 cze 11:29
getin:
f(x,y) =
√y*ex + cosy
| δf | | 1 | | y*ex | |
| = |
| *y*ex = |
| |
| δx | | 2√y*ex | | 2√y*ex | |
| δ2f | | | | 2 | | ex*2√y*ex−y*ex* |
| *ex | | | 2√y*ex | |
| |
| = |
| = |
| δxδy | | (2√y*ex)2 | |
12 cze 11:31
getin:
moje obliczenia uwzględniają ex pod pierwiastkiem
12 cze 11:31
Qulka: i widać dlaczego wybrałam łatwiejszą opcję

dzięki
getin
12 cze 11:33
Agata: e jest pod pierwiastkiem
12 cze 11:42
Agata: a pierwiastek obejmuje całe wyrazenie
12 cze 11:44
getin:
no to Qulka żeśmy nie trafili
12 cze 11:49
Qulka: no to ma chyba dość podpowiedzi żeby zrobić samodzielnie
12 cze 12:09