Pomocy.
Ja: Błagam o pomoc !

W trakcie konkursu każda drużyna otrzymała plastelinę i 120 patyczków tej samej długości,
Zadanie polegało na zbudowaniu ze wszystkich patyczków 15 modeli sześcianów i czworościanów.
Który układ równań powinna rozwiązać drużyna, aby dowiedzieć się, ile sześcianów i ile
czworościanów trzeba zbudować ?
x−liczba czworościanów, y − liczba sześcianów
A x+y = 15 B. 6y − 12x = 120 C. 6x + 6y =120 D. x + y = 15
12x − 6y = 120 x + y = 15 x + y =15 6x + 12y
= 120
28 lut 10:33
tim: x − ilość sześcianów
y − ilość czworościanów
Razem jest ich 15:
x + y = 15
Sześcian ma 12 krawędzi (patyczków), czworościan 6 (patyczków).
Razem patyczków jest 120:
Spróbuj sam/a.
28 lut 10:37
Ja: Czy to będzie odp D ? Bo w tym zadaniu mam odwrotne oznaczenia
28 lut 10:43
tim: No to D.
28 lut 10:49