dowód
salamandra:

Trójkąt ABC jest ostrokątny oraz AC>BC. Dwusieczna d
c kąta ACB przecina bok AB w punkcie K.
Punkt L jest obrazem punktu K w symetrii osiowej względem dwusiecznej d
a kąta BAC, punkt M
jest obrazem L w symetrii osiowej względem dwusiecznej d
c kąta ACB, a punkt N jest obrazem
punktu M w symetrii osiowej względem dwusiecznej d
b kąta ABC.
Udowodnij, że na czworokącie KNML można opisać okrąg.
kąt d: 180−(90+α)=90−α
kąt b: 180−(90+β)=90−β
kąt e: 90−γ
kąt a: 90−β
kąt f: 180−(90−y)−(90−β)=γ+β
kąt g: 180−(90−α)=90+α
2γ+2β=180−2α
γ+β=90−α
Na czworokącie można opisać okrąg wtedy i tylko wtedy, gdy suma przeciwległych kątów jest równa
180.
g+f= 180
90+α+90−α=180
180=180
Jest ok?