Pytanie o poprawność dowodu
Frajvald: Witam robiłem zadanie z matury 2016 roku:
Wykaż, że dla dowolnych dodatnich liczb rzeczywistych x i y takich, że x2+y2=2, prawdziwa
jest nierówność x + y ≤ 2
I zrobiłem to w ten sposób
x+y ≤ 2
x+y ≤ x2+y2 / *2
x2 − 2x + y2 − 2y +2 ≥ 0 // przerobiłem pare x2+y2 na 2
x2−2x+1+y2−2y+1≥0
(x−1)2+(y−1)2 ≥0
I nie wiem bo wygląda mi że wszystko sie zgadza ale moja odpowiedz nie zostala podana w żadnej
z propozycji odpowiedzi wiec czy mógłby ktoś napisać czy dowód jest prawidłowy?
Z góry dzięki
10 cze 22:07
ICSP: zaczynasz od
x + y ≤ 2
Skąd wiesz, że ta nierówność jest prawdziwa?
10 cze 22:56
Eta:
Z nierówności między średnimi kwadratową i arytmetyczną
| | x2+y2 | | x+y | |
√ |
| ≥ |
| i x2+y2=2 |
| | 2 | | 2 | |
to
x+y≤2
10 cze 22:59
jc: A może da się to jakoś uratować?
0≤ (x−1)2+(y−1)2
2x+2y ≤ x2+y2+2 =4, tu korzystamy z założenia
x+y≤2
Czyli wystarczyło napisać w dobrej kolejności.
10 cze 23:53