Proszę o pomoc
???????????????: W liczbie trzycyfrowej a podzielnej przez 10 zamieniono miejscami cyfrę dziesiątek i setek
otrzymującliczbę b. Znajdż liczbę a, wiedząc,że suma liczb a i b jest równa 770.
28 lut 09:43
kibix: liczbe a mozemy przedstawic w postacie sumy jej setek i dziesiatek
a=100x+10y (np za x wstawiamy 5 za y 3 i mamy liczbe 530) x−liczba setek
y−liczba dziesiatek
b=100y+10x
a+b = x+y= 7 (po skróceniu )
czyli mamy pare takich liczba np a=160 b= 610
28 lut 10:27
tim: No tak:
0 + 7 odpada
1 + 6 160
2 + 5 250
3 + 4 340
4 + 3 430
5 + 2 520
6 + 1 610
7 + 0 odpada
28 lut 10:33