Tekstowe
Q: Jeden robotnik potrzebuje 50 godzin na wykopanie studni. Gdyby do kopania tej studni zatrudnić
nie jednego lecz 10 robotników, to w jakim czasie wykopaliby taką studnię?
W jaki sposób przedstawić to zadanie na osi liczbowej?
10 cze 18:55
ABC:
10 nie wykopałoby , bo 1 by pracował , 9 by piło wódkę bo dziura za mała żeby wszyscy weszli,
w końcu ten jeden by się wkurzył że oni piją bez niego i też by poszedł chlać i dopiero na
drugi dzień praktykant by wykopał
Studiowałem kiedyś budownictwo więc to z autopsji − ja byłem tym praktykantem
10 cze 19:09
Patryk: W = P*t
W1 = 1*50
W1 = 10*t
t = 5 [h]
10 cze 19:18
Patryk: W tabelce najlepiej robić tego typu
10 cze 19:23
Eta:
Wielkości odwrotnie proporcjonalne:
1 robotnik −− 50 h
10 robotników −− x h
10*x=1*50
x=5h
10 cze 19:26
Piotr: Jeden robotnik wykopie studnie w 6 h , drugi 12 h , w jakim czasie dwaj robotnicy wykopia
studnie ? ?
10 cze 20:12
Leszek: W− wykonana praca , ω − wydajnosc pracy
ω = W/t
W/6 + W/12 = W/t ⇒ t = 4 h
10 cze 20:18
Q: A w jaki sposób mogłabym to przedstawić w tabeli?
Albo jakkolwiek byle nie przy użyciu niewiadomej, wzoru na odwrotność
10 cze 21:37
a7:

jeżeli jeden robotnik pracuje 50 godzin to wykopie 1 studnię
jeżeli dziesięciu robotników będzie pracowało 10 godzin w sumie (500 godzin) wykopią 10 studni
jeżeli 10 studni powstaje 500 godzin to jedna studnia po wstanie w 5 godzin
1 studnia − 50 godzin= 10 razy 5 godzin
10 cze 21:54
IQ : 10 robotników wykopie 10 studni w ciągu 50 godzin więc na 1 wykopaną studnię przypada:
11 cze 08:17