Pani zadała trudne zadanie
może zdam:
W trapezie ABCD o podstawach |AB|=2|CD|
Punkt S jest środkiem ramienia AD
Wiedząc że w czworokąt BCDS można wpisać okrąg
Wykaż,że |AB|=|AD|
10 cze 17:23
janek191:
Kiedy w czworokąt można wpisać okrąg ?
10 cze 17:44
Eta:
@
janek191
To nie jest takie "hop− siup"
10 cze 18:21
Eta:
No i
janek191 .............. poszedł na działkę posadzić warzywka
10 cze 18:29
Eta:
Może
salamandra się skusi

Takie zadanko może być........ na maturce ( i co wtedy ?)
10 cze 18:37
salamandra: A wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów... zaraz spróbuję, o ile siły pozwolą.... od wczoraj
ledwo żyję.. a do poniedziałku coraz mniej czasu
10 cze 18:45
Eta:
100% złapałeś

i ledwo żyjesz ?
10 cze 18:49
salamandra: ze zmęczenia

dzisiaj dwa egzaminy z angielskiego, dużo czekania, siedzenia na sali 2h
bezczynnie robią swoje, no i ten przyszły poniedziałek z tylu głowy jeszcze potęguje
wszystko..
10 cze 18:50
Eta:
Godzina minęła
10 cze 19:50
salamandra: Ja nie dam rady, próbowałem coś z warunku wpisywalności okręgu, nawet z tw. cosinusów coś, ale
nic nie idzie, dowody to nie moja mocna strona
10 cze 19:53
Eta:
Fajne zadanko
10 cze 19:57
Eta:

Nie chce mi się wszystkiego dokładnie opisywać

1/ dorysujmy przedłużenia ramion do punktu E
i przedłużenia BS i CD do punktu F
2/ otrzymujemy ΔABS ≡ΔDSF z cechy ( kbk)
to FD=AB=2a i SB=SF=d
oraz DE=AD=2b i EC=CB=2c ( z Talesa)
3/ Odcinki ES i FC są środkowymi odpowiednio w trójkącie BEF
zatem dzielą trójkąt na trójkąty o równych polach ⇒ P(BCF)=P(BSE)
4/ okrąg wpisany w czworokąt BCDS jest też wpisany w trójkąty BCF i BSE
a skoro mają one równe pola ,to muszą mieć jednakowe obwody
ze wzoru P=r*p
teraz już ( łatwiej)zbliżamy się do końca dowodu
L(BCF)=2a+a+2c+2d) = L(BSE)=b+2b+2c+2c+d
i z warunku wpisania tego okręgu w czworokąt BCDS
b+2c=a+d
teraz otrzymujemy:
a+d+2a+d= b+2c+2b+d ⇒ b+2c+2a+d= b+2c+2b+d⇒ 2a=2b
i mamy tezę:
|AB|=|AD|
========
ładne zadanie
10 cze 20:47
salamandra: szacun..
10 cze 20:52