Szukam pomocy-prosze o pełne rozwiazanie
muszka: Szukam pomocy−prosze o pełne rozwiazanie
w klasach III a oraz III b pewnej szkoły przeprowadzono ankietę.Każdy uczeń odpowiedział na
pytanie:"Ile godzin dziennie ogladasz telewizję?"wymiki ankiety przedstawiono na ponizszych
diagramach. Oblicz srednią arytmetyczną, medianę i dominatę zebranych danych dla każdej klasy
oraz dla obu klas razem
III a − 4/0,5 , 8/1 , 6/2 , 2/3 , 1/3,5 III b − 3/0,5 , 4/1 , 6/1,5 , 5/2 , 2/2,5
pierwsza liczba oznacza liczbę osób, a druga − czas (w godzinach) spędzany dziennie na
oglądaniu telewizji?
10 cze 15:37
muszka: czy ktos to może sprawdzić czy to robię dobrze i nie mam pojęcia jak obliczyć jeszcze medianę i
dominatę IIIa
4+8+6+2+1=21 liczba uczniów
średnia asymetryczna:
x=4*0,5+8*1+6*2+2*3+1*3,5/21=2+8+12+6+3,5/21=31,5/21=1,5
10 cze 16:04
Qulka:
| | 4•0,5+8•1+6•2+2•3+1•3,5 | |
średnia A = |
| =..... |
| | 4+8+6+2+1 | |
| | 3•0,5+4•1+6•1,5+5•2+2•2,5 | |
średnia B = |
| =..... |
| | 3+4+6+5+2 | |
| | 7•0,5+12•1+6•1,5+11•2+2•2,5+2•3+1•3,5 | |
średnia AiB = |
| =..... |
| | 7+12+6+11+2+2+1 | |
10 cze 16:06
Qulka: dominanta to ta co dominuje czyli najczęściej występujący czas
w A 1h w B 1,5h wAiB razem 1h
10 cze 16:07
Qulka: mediana to wartość środkowa
w A 1h
w B 1,5h
wAB 1,5h
10 cze 16:09
muszka: rozumiem a teraz jak obliczyc medianę i dominatę
10 cze 16:10
muszka: a w A nie będzie to 2h
10 cze 16:11
Qulka: to czyli co ?
najwięcej osób bo aż 8 powiedziało że 1h więc to jest dominanta
a jak wypiszesz czasy po kolei
0,5;0,5;0,5;0,5;1;1;1;1;1;1;1;1;2;2;2;2;2;2;3;3;3,5
^
to w środku jest 1h i to jest mediana
10 cze 16:19
muszka: no tak faktycznie zgadza sie

a jak to teraz obliczyc zeby obliczenie było do mediany 1h?
10 cze 16:26
ABC:
a ty w ogóle znasz definicję mediany? jaki typ
10 cze 16:28
10 cze 16:37
muszka: nie kumam tego trochę wiem jak zostało to wyżej juz wytłumaczone ale w− b dwie liczby środkowe
są i to obliczamy w sposób 1,5+1,5/2=3/2=1,5 tak mi sie wydaje ale nie mam na tyle wiedzy czy
to kumam dobrze? wiem ze w tym a po prostu jest środkowa 1,5 i nic sie nie oblicza ?
10 cze 16:43
Qulka: tak.. jak parzyste to są dwie i liczysz ich średnią...
10 cze 16:53
Qulka: chociaż jak są dwie identyczne to bez sensu
10 cze 16:53
muszka: ok spoko dzięki za cierpliwość i fajne wytłumaczenie mi tego
10 cze 16:57