Podobieństwo trójkątów.
Richie Sniper:

Wiadomo, że odcinki AB i CD są równoległe. Czy wtedy |DM|/|CM| = |MB|/|MA|?
Kropki to punkty:
Czerwona − C
Niebieska − D
Zielona − M
Pomarańczowa − A
Różowa− B
Proszę o pomoc i wyjaśnienie tego zadania.
10 cze 14:54
Kit: kąt CMD= kątowi AMB − kąty wierzchołkowe
kąt ABM = MCD i kąt BAM = kątowi MDC − kąty naprzemianległe
Z podobieństwa trójkątów wiemy że AM/MD = BM/CM czyli podana równość jest nie prawdziwa
10 cze 15:01
Richie Sniper: Dzięki wielkie
10 cze 15:18