równoległobok
matma:
Dany jest równoległobok ABCD,którego krótsza przekątna BD ma długość 20
Wysokość trójkąta ACD poprowadzona z wierzchołka D dzieli odcinek AC
na odcinki długości 9 i 25
Oblicz pole i obwód tego równoległoboku
10 cze 11:36
janek191:

Mamy
x
2 + 8
2 = 1062
x = 6
Pole równoległoboku
P = I AC I *x = 34*6 = 204 j
2
Dokończ
10 cze 12:02
janek191:
Powinno być
x2 + 82 = 102
10 cze 12:03
janek191:
b2 = 92 + 62 = 81 + 36 = 117 = 9*13
b = 3 √13
10 cze 12:06
janek191:
a2 = x2+ 252 = 36 + 625 = 661
a = √661
10 cze 12:21