Ciągłość funkcji
Marekdarek: Witajcie, mam takie zadanie:
Zbadać ciągłość funkcji
| | ⎧ | √1−x2−y2 dla x2+y2<=1 | |
| f(x,y)= | ⎩ | 0 dla x2+y2>1 |
|
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego i dokładnie wytłumaczenie
Poprostupatryk:
Warunek ciągłości funkcji: lim
t→a+ f(t) = lim
t→a− f(t) = f ( t = 1 )

t = x
2 + y
2 ; t ≥ 0
dla t ≤ 1 w tym przedziale funkcja jest określona jako f(t)=
√1−t
lim
t→1− √1−t = lim
t→1− √1−1− = [
√0+ ] = 0
dla t > 1 w tym przedziale funkcja jest stała, f(x) = 0
lim
t→1+ 0 = 0
f(1)=
√1−1=0
Funkcja jest ciągła w całej dziedzinie?
Niech ktoś mądrzejszy poprawi