wykres
tomcio: prosi Julka
Naszkicuj wykres funkcji
a) f(x)=2x−1 b) f(x)=2x−1
28 lut 07:25
Julek:

Oba wykresy funkcji można narysować na podstawie f(x) = 2
x i przekształceń.
Przykład (a)
Najpierw trzeba narysować funkcję podstawową:
1) f(x) = 2
x (kolor zielony)
wykorzystujemy przekształcenie o nazwie : translacja o wektor v=[0;−1]
2) f(x) = 2
x − 1 (kolor czerwony)
28 lut 09:47
Julek:
Sytuacja się powtarza.
Trzeba narysować f(x) = 2
x i użyć tego samego przekształcenia, ale inny wektor v = [1;0]

Spróbuj to narysować, a jeśli Ci się nie uda to napisz
28 lut 09:50
Julek: drugi post jest do przykładu (b)
28 lut 09:50
tomcio: Ale super, bardzo Ci dziękuję Mistrzu.
28 lut 15:05