Znaleźć punkt płaszczyzny
Ola: Znaleźć punkt płaszczyzny o równaniu
x + 2y + 2z = 4
najmniej oddalony od początku układu współrzędnych. Jaka jest ta odległość? Jak zmieni się
rozwiązanie po zamianie powyższej płaszczyzny na płaszczyznę x = 2?
8 cze 18:57
Benny: Najmniej oddalony od poczatku układu jest rzut tego punktu na płaszczyzne. Wystarczy znaleźć
prostą prostopadłą do płaszczyzny, która przechodzi przez środek.
Wtedy proste ma równanie:
| | 4 | |
Teraz szukamy przecięcia prostej z płaszczyzną i otrzymujemy t= |
| oraz odległość |
| | 9 | |
Jeśli x=2 to ten punkt będzie leżał na prostej x, a więc odległość będzie równa 2.
8 cze 22:32