8 cze 18:51
Matfiz: a w jakim celu ci to potrzebne jak mogę zapytać
8 cze 19:11
rrr: Muszę to komuś wyjaśnić
8 cze 19:16
fil:
Skoro musisz komus wyjasnic ten wzor, to mozesz go samemu wyprowadzic, nie jest to takie trudne
8 cze 19:22
janek191:

Mmay
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = Vd − Vm = |
| πR2 ( H + h) − |
| π r2 h = |
| π( R2 H + R2 h − r2 h) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
oraz
| h | | H + h | | H r | |
| = |
| ⇒ h = |
| |
| r | | R | | R − r | |
| | 1 | | H r | | H r | |
V = |
| π ( R2 H +R2 |
| − r2 |
| ) = |
| | 3 | | R − r | | R − r | |
| | 1 | |
= |
| π ( R2 H + H r*( R + r)) |
| | 3 | |
| | 1 | |
= |
| π H ( R2 + R r + r2) |
| | 3 | |
8 cze 19:26