dowodzenie/funkcja
lolek: Witam!
Wykaż, że wielomian f(x)=3x
10−5x
6+ 3 nie ma pierwiastków rzeczywistych. Mam pytanko czy mogę
rozwiązać to przez twierdzenie o pierwiastkach wymiernych (chyba tak to się nazywa) , wyszukac
mozliwe pierwiastki wielomianu i po kolei je sprawdzić , proszę o pomoc i z góry dziękuję !
8 cze 18:46
lolek: Poprawka f(x)=3x10−5x6+3
8 cze 18:50
ICSP: to, że nie ma wymiernych nie oznacza, ze nie ma rzeczywistych.
8 cze 18:52
ICSP: | x10 + x10 + x10 + 1 + 1 | |
| ≥ 5√x30 = x6 |
| 5 | |
Dlatego 3x
10 − 5x
6 + 2 ≥ 0 co w konsekwencji daje 3x
10 − 5x
6 + 3 ≥ 1
a o to nam chodziło.
Równość dla x = ± 1
8 cze 19:00