matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wzory
Fra123:
1
Niech a,b>0 takie że a
2
+ab+b
2
=1oraz a
4
+b
4
=
, oblicz (a+b)
4
.
2
8 cze 18:27
fil:
niech a + b = x, ab = y x
2
− y = 1 −−− y = x
2
− 1
1
(x
2
− 2y
2
)
2
=
2
wylicz x
8 cze 18:34
ICSP:
a
2
+ b
2
= 1 − ab a
4
+ b
4
+ 2(ab)
2
= (1 − ab)
2
1
+ 2(ab)
2
= 1 − 2ab + (ab)
2
2
1
(ab)
2
+ 2ab −
= 0
2
ab =
√
3/2
− 1
3
(a+b)
4
= (a
2
+ b
2
+ 2ab)
2
= (a
2
+ b
2
+ ab + ab)
2
=
2
8 cze 18:35