Układ Cramera
Mate: Dla jakich wartości parametru m układ równań
| mx−my+3z = 3
| x − y + z = 1
| 4x − y − z = 2m − 3
jest układem Cramera? Rozwiąż układ równań dla m=3.
Wiem żeby układ równań liniowych można było określić układem Cramera musi spełniać 2 warunki:
1. Tyle samo niewiadomych co równań
2. Wyznacznik główny musi być różny od zera.
Obliczyłem wyznacznik główny, jest równy 0. Co z tym dalej zrobić?
8 cze 13:49
ICSP: identyczne równanie możesz wykasować.
Dostaniesz dwa równania.
Przyjmujesz jedną zmienną jako drugi parametr i liczysz zwyczajne wyznaczniki macierzy 2x2
Innym podejściem jest eliminacja Gaussa.
8 cze 13:52
Mate: Czyli mogę rozwiązać taki układ równań?
| x − y + z = 1
| 4x − y − z = 3
8 cze 13:55
Mate: "Przyjmujesz jedną zmienną jako drugi parametr..." i nie rozumiem co masz tutaj na myśli
8 cze 13:58
ICSP:
x − y = 1 − z
4x − y = 3 + z
z ∊ R
8 cze 14:00
Mate: Okej, dziękuję
8 cze 14:02